tiistai 1. syyskuuta 2015

Isoäidin lihapullat ja perunamuussi



Ensimmäiseksi esittäisin toivomuksen, ettet nauraisi kuvalleni. Miten ihmeessä lihapullista ja perunamuussista voisi saada herkullisen näköisen kuvan?! Ja varsinkin kun vein annoksen tyttären nenän edestä ennen kuin hän ehti iskeä hampaansa siihen, sillä hänen lautasensa oli sopivimman näköinen. Ei siinä montaa kuvaa otettu, kun toinen istuu nälkäisenä haarukka pystyssä toisessa kädessä ja veitsi toisessa kuin Kelju K. Kojootti valmistautuessaan syömään maantiekiitäjää (jota ei kuitenkaan koskaan päässyt popsimaan poskeensa... vaikka ei sillä väliä, sillä et kuitenkaan tiedä mistä puhun;). No, tyttäreni ja muut pöydän ääressä istujat pääsivät kyllä lopulta syömään, sillä minun oli annettava periksi: tähän päivitykseen ei tulisi edes siedettävän näköisiä kuvia...

Ja toiseksi: tunnustan että tämä resepti on varastettu. 

Whaat? Tarvitseeko lihapullareseptiä varastaa? sinä kysyt. Vastaus on, että kyllä minun tapauksessani, sillä minun lihapullani ovat aina jääneet kakkoseksi. Muistan vieläkin vesi kielellä yli kymmenen vuoden takaa miltä ex-anopin lihapullat maistuivat: taivaallisilta!!! No, tyttäreni kehuivat taas käyneensä niitä syömässä. Nuolaisin sylkinoron takaisin suuhuni kuin kuolaava koira siinä vaiheessa kun he paljastivat, että famu oli kertonut heille miten niitä valmistetaan. Seuraavassa tulee urkintani tulos ja nyt voinkin puolustautua mitä varkauteen tulee: eihän täydellisen taideteoksen kopiointikaan ole rikos - paitsi jos yrittää myydä sen aitona. Ja niin kuin tiedämme, jokaiselta kokilta jää annokseen omat sormenjälkensä (hm, ei kuulostanut kovin hyvältä mutta olkoon;), niin että annokset ovat aina erilaisia - minulla jopa sama ruoka eri aterioilla...

Tämä satsi riittää 4-5 hengelle riippuen siitä kuinka monta vävyä/vävykokelasta pöytäseurueeseen kulloinkin kuuluu. Ne ovat nimittäin ihan oma rotunsa, sillä niillä täytyy olla mahalaukun tilalla polttomoottori. Kun he tulevat ovesta sisään heidän koneistonsa käy tyhjäkäynnillä ja he odottavat tankkausta, odottavat tankkausta, odottavat tankkausta... Vasta sitten kun tankin täydennys on aloitettu voi ruokapöydässä lähteä utelemaan että mites menee ja mitä opiskeluihin/töihin kuuluu.

Mutta nyt minulla on yksi pieni ongelma: vaikka näissä lihapullissa onkin omat sormenjälkeni, niin ne pyörivät kuitenkin niin herkullisissa vanhan ajan sfääreissä että kaikkihan niistä tykkää. No se ei ole se ongelma, vaan se että mitä minä sitten teen muutaman vuoden kuluttua kun nuorimmainenkin tyttäreni raahaa (ensimmäisellä kerralla;) jonkun pojan meille syömään. Näen mielessäni sen kerran kun kaikki ovat paikalla: kolme tytärtäni, heidän miehensä/poikakaverinsa ja muutama lapsonenkin juoksentelemassa ympäriinsä (ja ehkä tulossa lisää niin että tytärkin/tyttäretkin syövät vielä kahden edestä) - ja kaikki ovat nälkäisiä, ja tietävät että tänään tulee lihapullia!? No, minä tartun aina härkää sarvista, tai paremminkin nautaa, ja tuon silloin koko elukan verran lihaa keittiööni - jonka olen vielä varustanut armeijan ylijäämävaraston jättimäisillä padoilla ja kattiloilla.


LIHAPULLAT
1 kg jauhelihaa (itse teen naudasta, mutta hyvää tulee sika-naudastakin)
1 sipuli silputtuna ja voissa freesattuna
1 muna
1 dl kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
(jos tykkäät pienestä tulisuudesta, kannattaa lisätä pikkusen hienonnettua chiliä tai loraus tabascoa)

Sekoita ainekset, mausta reilulla kädellä pippurilla ja paprikajauheella, ja paista voissa. Pistä sivuun odottamaan. (Laita perunakuutiot kiehumaan, n. 1-1,5 kg) Valmista seuraavaksi kastike.

SOOSSI
n. 60 g voita
kolmisen rkl vehnäjauhoja
1 sipuli silputtuna ja voissa freesattuna
kermaa
lihaliemikuutio
1-2 rkl sinappia
mustapippuria

Laita voita pannulle n 2 rkl sipulin freesauksen jälkeen ja anna kuullottua. Lisää vehnäjauhot ja ruskista. Laita sipulit takaisin, lisää kermaa, ja mausteet. Kun kastike on mieleistäsi, pistä lihapullat sinne hautumaan 10-15 minuutiksi.

MUUSSI
Kaada vesi pois kun perunalohkot ovat pehmentyneet, heitä sekaan merisuolaa ja 100-150 g huoneenlämpöistä voita ja aloita muussaaminen (mieluummin käsin). Kaada kuumennettu kerma tai kerman ja täysmaidon sekoitusta (sen verran kuin tarvitsee) ja muussaa sekaisin. Lopputuloksen ei tarvitse olla hirveän sileää, kunhan ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti. Mausta jos haluat pippurilla, muskotilla ja/tai hyppysellisellä raastettua sitruunankuorta.




2 kommenttia:

  1. Lihapullat ja muussi, voiko olla parempaa? ;)
    Eikä kuvassakaan ole mitään vikaa, aivan taatusti saa veden muidenkin kielelle sillä tietäähän jokainen miltä hyvä muussi-pulla-annos maistuu! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Herkkuhovi! Kuvaustilanne oli tosiaan hieman hassu, kun vein lautasen tyttären edestä just kun aikoi iskeä haarukkansa siihen. :D Tuota kuvauspuolta pitää hieman hioa vielä, mutta lihapullat oli just sellaisia kuin isoäidin tekemät pitää ollakin. Minustakin on tullut mummi neljä kk sitten, niin että jo oli aikakin... ;)

      Poista