keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Ehta saaristolaisleipä





Olen saanut tämän reseptin joskus kauan sitten saaristossa liikkuessani, enkä valitettavasti muista mistä se tarttui mukaani - on sen verran paljon tullut kerättyä reseptejä sieltä sun täältä. Mutta niin maukasta se on, että perheenjäsenet, ystävät ja sukulaiset odottavat vesi kielellä milloin pääsee taas maistamaan.


AINEKSET
9 dl            omenamehua
1,5 pkt          hiivaa
3 tl             merisuolaa
1,5 dl         siirappia
2 dl            kaljamallasta
2 dl            auringonkukansiemeniä
6 dl            ruisjauhoja
14-15dl      vehnäjauhoja (täysjyvä) + sämpyläjauhoja tms maun mukaan

Lämmitä omenamehu kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja suola, ja sekoita tasaiseksi. Sotke sekaan vielä siirappi, kaljamaltaat, auringonkukansiemenet sekä ruis- ja vehnäjauhot.
Laita taikina kahteen voideltuun leipävuokaan ja anna kohota. Tupluurit kannattaa unohtaa, sillä taikina saattaa nousta kuin isoäidin pullataikina konsanaan!
Pistä uuniin, kun vuokien reunoista on näkyvissä noin sentti. Puoli tuntia 200 asteessa, sitten voitelu siirappi-vesi seoksella (fifty-fifty siirappia ja vettä). Pienennä lämpötila 175 asteeseen ja paista päältä tummaksi - eli vielä noin puoli tuntia.
Anna leipien jäähtyä hetki ilman vuokaa, ennen kuin päästät innokkaat syömärit niiden kimppuun.


VINKKI: SILLISÖRSSELI SAARISTOLAISLEIVÄLLE
Taivaallisen hyvää tämän leivän kanssa on seuraavanlainen täyte: 4 kovaksikeitettyä munaa, purkki valkosipulisilliä, pari pientä kevätsipulia tai yksi iso, reilusti silputtua tilliä, purkki ranskankermaa - jotka hienonnetaan ja sekoitetaan. Mausta haluamallasi sinapilla, n. ruokalusikallinen. Anna vetäytyä hetki, levitä leivän päälle, sulje silmät ja nauti :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti