maanantai 26. elokuuta 2013

Happamet hedelmät ja Dalai Lama




"Rakasta ja kokkaa pelotta ja täysin sydämin."  -Dalai Lama-  (niin hieno motto, että kestää toiston;))

Pihalla kasvaa koristepuu, joka on kaunis ja kiehtova, mutta hedelmät maistuvat hemmetin happamilta. Neljä huskiani ovat sen sijaan aivan hulluina sen pieniin, pyöreisiin tummanpunaisiin "marjoihin", varsinkin siinä vaiheessa kun puussa ei ole enää lehtiä, ja hedelmät roikkuvat paljailla oksilla kuin uhitellen koko maailmalle. Itse asiassa puu on niin hauskanoloinen, että sen marjojen hukkaan joutuminen on vähän harmittanut. Vaan eipä harmita enää, kiitos Dalai Laman: päätin uskaltaa valmistaa niistä jotakin. Selvisi, että puu on todennäköisesti (korjatkaa, jos olen väärässä!) Kadetti-merkkinen koristeomenapuu, sillä sen hedelmän malto on punainen.

No niin, ja nyt kun ollaan etsitty aasin silta Tiibetistä saakka (tai Intiasta, missä D. Lama nykyään kai asuu), päästään itse asiaan. Mitä kokeilustani syntyi? Tulista mustikka-purppuraomenahilloa, enkä väittäisi hyväksi jos se ei olisi sitä - mutta kun se on!


MOJOVA MUSTIKKA-PURPPURAHILLO
3  dl          mustikoita
2 1/2 dl     purppuraomenan (=koristeomena) palasia tai pihlajanmarjoja
3 rkl          vettä
2 1/2 dl     hillosokeria
1 dl           taloussokeria
1 tl            cayennepippuria
20 tippaa   tabascoa
1 punainen chili (silputtuna pieneksi, siemenet poistettuna)




Laita mustikat, omenanpalaset (ei kuoria) ja vesi kattilaan. Kuumenna kunnes alkaa nousta höyryä. Lisää sokerit hämmentäen jatkuvasti. Mausta seos pippurilla, tabascolla ja chilillä ja jatka seoksen kuumentamista edelleenkin hämmentäen, n. 10 -15 minuuttia. Älä kiehuta liian kovalla, vaan keskilämmöllä kevyesti, juuri ja juuri purputtaen, jotta maut imeytyvät mutta vitamiinit säilyvät. Täytä kuumennettu lasipurkki hillolla ja sulje hyvin. Jäähdytä huoneenlämmössä ennen kuin laitat jääkaappiin.

Tarjoa liharuokien kanssa karpalo- tms. hillon/ hyydykkeen tapaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti