sunnuntai 18. elokuuta 2013

Hikeä! -kalakeitto ja valkosipulileipäset





"Hikeä!" ei tarkoita tässä tapauksessa sitä että kokki olisi pudotellut hikipisaroita soppaansa. Nuoremmat sopansyöjät antoivat sen keitolle lempinimeksi, vaikka ei se minun mielestäni ole ollenkaan liian tulista - eikä muidenkaan aikuisten mielestä. Se on itse asiassa juuri sopivan mausteista, tulee vain mukavan lämmin olo ja makunystyrät laulavat ties mitä :) Ja se keiton oikea nimi: Kookos-lime lohikeitto chilikatkaravuilla.


AINEKSET
1            iso sipuli (suikaloituna ohuiksi)
6            valkosipulin kynttä (viipaloituna)
1            sitruunaruoho
2            punaista chiliä
1 rkl       raastettua inkivääriä (reilu
              ruokalusikallinen;)
1            limen raastettu kuori + mehu
7 dl        kalalintä (esim. 5 rkl Touch
              of taste -liemivalmistetta veteen
              sekoitettuna)
n. 100 g pitkiä vihreitä papuja (mielellään
              tuoreita)
2 tl         thaimaalaista kalakastiketta
1            oranssi paprika (iso)
1 rkl       punaista currytahnaa
              ripaus mustapippuria
              suolaa (maun mukaan)
1 tetra    kookoskermaa (200 g)
4            suurehkoa tomaattia (lohkottuna)
n. 1 kg    lohta (mieluummin tuoretta kalatiskiltä)           
1 pss      chilikatkarapuja (anna sulaa talous
              paperin päällä)
              sitruunamelissaa

Kuullota sipulit, valkosipulit ja sitruunaruoho (leikkaa kuiva varren yläosa pois ja viipaloi loput) runsaahkossa öljyssä kattilassa. Lisää inkivääri, limen kuori ja silputut chilit (ei siemeniä). Anna muhia hetki, mutta varo käryttämästä sipuleita. Nouki sitruunaruohoviipaleet pois. Lisää kuumennettu kalaliemi ja puolitetut pavut. Anna jälleen muhia hetken verran ja lisää sitten kalakastike, currytahna, limen mehu, suola ja pippuri. Heitä seuraavaksi joukkoon kummaan pieneksi kuutioitu paprika ja hämmennä seosta keskilämmöllä muutamia minuutteja.




Kaada sitten seokseen kookoskerma ja hämmennä pari minuuttia. Lisää lopuksi kuutioidut tomaatit ja lohipalat (älä pilko liian pieneksi, ettei muussaannu). En ole kaltannut tomaatteja, mutta niinkin voi tietenkin tehdä. Jätä kypsymään alhaisella lämmöllä siksi aikaa kun valmistat leipäset.


VALKOSIPULILEIPÄSET
paahtoleipäviipaleita (rukiiset tähän ehkä sopivimpia)
4-6 valkosipulin kynttä
1 dl öljyä 
       haluamaasi yrttiä
       mustapippuria
       suolaa

Sekoita öljyyn silputtu valkosipuli, yrtti ja mausteet. Asettele leipäviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle ja sivele ne öljyseoksella niin että valkosipulinokareita tulee jokaiselle tasaisesti. Paista uunissa, 200 asteessa kunnes leivät saavat pintaansa hieman kullanruskeaa väriä. Anna jäähtyä ja leikkaa viipaleet neljään osaan.




Tarkkaile lohen kypsyysastetta sillä aikaa kun leivät ovat uunissa, ja lisää keittoon chilikatkaravut kun lohi on melkein kypsää. Anna muhia vielä pari minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Ripottele vielä lautaselle silputtua sitruunamelissaa ja nauti!




VINKKI
Tämä keitto sopii erinomaisesti myös alkuruuaksi, vaikkapa naan-leivän kanssa.


VIINIVINKKI
Saksalainen LIND, gewurzttraminer-rypäleestä: ihanan maukkaan muikea ja hedelmäinen viini, jonka maku sopii tasapainottamaan aasialaisen ruuan tulisuutta.       


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti