keskiviikko 14. elokuuta 2013

Rakuunakana ja "ranskalaiset"





Tämä ruoka kuuluu "Arjen pelastajiin" joita päivitän tänne sivuille aina välillä. Mottoni kuuluu "Kaikki kerran päivässä pöydän ääreen" ja vaikka siitä ei voi aina pitää kiinni, niin yleensä se on onnistunut.

Jo nuorena ihailin ranskalaisten tapaa kokoontua koko perheen voimin syömään myös arki-iltaisin. Iloista naurua ja aterimien kilinää kuului avonaisista ikkunoista yhdeksän kieppeillä, ja kymmenen, puoli yhdentoista aikoihin kuului astioiden kalinaa kun niitä korjattiin pois. Ja pyhinä nauru jatkui myöhään yöhön. Ruokaa ja yhteisiä hetkiä arvostettiin ja arvostetaan edelleenkin, sillä syöminen perheen, sukulaisten ja ystävien kera lienee parasta, mitä Välimeren rannoilla asustava ihminen tietää. Ja onhan tämä ruokapöydän "yhteisöllisyys" tuttua myös muissa kulttuureissa. Onneksi se on jonkinlaisen notkahduksen jälkeen vahvistumassa meilläkin, vaikka välillä tuntuu ettei perheissä vieläkään arvosteta yhteistä ruokailuhetkeä niin yleisesti kuin pitäisi - kiireet ja harrastukset verottavat liikaa. 

Paljon sellaisia, ruokaan liittyviä muistikuvia Ranskasta ja Espanjasta on syöpynyt mieleeni, jotka kertovat selvää kieltään siitä, että mille tahansa löytyy kyllä aikaa, jos se vain on tarpeeksi merkityksellistä - ja ruokahan on sentään yksi tärkeimpiä nautintoja elämässä! Tässä yksi sellainen muistikuva: kiinnitin eräänä myöhäisenä elokuisena iltana huomiota ranskalaisen huoltoaseman rekkaparkissa tapahtuvaan, outoon suhaamiseen, jonka lopputuloksena kaksi kokopitkää rekkaa nökötti aivan vieri vieressä. Ohjaamojen ikkunat aukesivat ja niitten väliin viritettiin leveä lankku. Sitten lankun päälle ilmestyi puna-valkoruutuinen pöytäliina, salamipötkö, patonkia, juustoja ja ties mitä - ja lopuksi paukahti punaviinipullon korkki. Yöpuulle valmistautuvat kuskit päättivät ottaa yhdessä keskiyön hiukopalaa :)


RAKUUNAKANA
1        grillattu broileri (jep, ostan suoraan 
           kaupasta)
2 pkt  filepekonia
3-4    banaania
3 dl    kermaa (mielellään sitä mitä
          kissatkin suostuvat juomaan;))
1        muna
n. 2g  rakuunaa (arviolta puolet pienestä
          maustepussista)
          suolaa
          mustapippuria
          sitruunapippuria

Suikaloi banaanit ja paista paria siivua lukuunottamatta pekonit keskiruskeiksi (jotka olet leikannut ensin ohuemmiksi suikaleiksi). Paloittele broileri (käsin repien) sopiviksi, n. kolmen sentin suupaloiksi - ei niin tarkkaa minkä kokoisia - samalla kun poistat luut ja enimmän nahkan. Nahkasuikaleita saa kyllä tulla muutamia mukaankin antamaan makua. Laita palat voideltuun uunivuokaan ja lisää pilkotut banaanit ja paistetut pekonit. Möyhennä sekaisin. Mausta suolalla, pippurilla ja hyppysellisellä rakuunaa. Vatkaa kerman joukkoon muna ja loput rakuunasta. Mausta liemi vielä suolalla ja pippurilla ja kaada se tasaisesti vuokaan. Maustamisessa ei kannata liikaa arkailla, sillä ruoka kestää niitä aika hyvin. Asettele lopuksi seoksen päälle paistamattomat pekonisiivut pienempinä viipaleina. Ne rapsakoituvat mukavasti ruuan kypsymisen aikana. 

Kypsennä uunissa 225 asteessa n. 30 min.
Tarjoa riisin ja hedelmäisen / raikkaan salaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti