lauantai 27. heinäkuuta 2013

Kipparikallen siemenleipä





AINEKSET
50 g   hiivaa
1/2 l   vettä
            merisuolaa
1 dl     fariinisokeria/siirappia/hunajaa
1 dl     seesaminsiemeniä
1 dl     pellavansiemeniä
1 dl     auringonkukansiemeniä
9 dl     jauhoja (täysjyvä-, vehnä-,
            graham- tai sämpyläjauhoja oman
            mielen mukaan)
1/2 dl öljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Mausta merisuolalla (reipas hyppysellinen). Sekoita joukkoon sokeri, siirappi tai hunaja, siemenet ja jauhot, sekä lopuksi öljy.
Älä vaivaa häntä liikaa, vaan asettele taikina aineksien tasoituttua pellille, leivinpaperin päälle. Liikaa taputteluakin tulisi välttää. Levitys muutamalla vedolla riittää - taikina ottaa itsekin tarvittavan tilan kunhan saa kohottaa itsensä rauhassa. (Paistoin tämän määrän n. 32 x 23 cm pellillä, mutta hieman isompikin käy.)
Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 min.


VINKKI
Jos haluat leipään tummemman pinnan ja hieman lisää rapeutta, voit pensselöidä sen kertaalleen vesi-siirappisekoituksella.


Lopuksi on tunnustettava että kesäkokki oli unohtanut siemenet matkasta kokonaan, eikä saaristolaiskaupasta löytynyt muita kuin auringonkukansiemeniä. No ostin lisäksi hasselpähkinärouhetta ja laitoin sitä taikinaan desin ja auringonkukansiemeniä kaksi desiä. Hienosti rouskui hampaissa ja hyvää oli.
Tämän leipätaikinan etu onkin juuri noissa variaatiomahdollisuuksissa: ei haittaa vaikka jotakin puuttuisi, laitetaan jotain toista tilalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti