perjantai 9. elokuuta 2013

Äidin banaanikakku





"Viinimarjoja yäk!" tapasin sanoa pienenä kun niitä poimittiin. Niihin liittyy kuitenkin erittäin hieno makumuisto: äidin tekemä banaanikakku kiitokseksi kaikille enemmän tai vähemmän vastahakoisille poiminta-apulaisille. Vesi herahtaa kielelle kun sitä ajatteleekin, tämä kuivakakku ei nimittäin ole kuiva. Se on muikean mehevä ja tuo pehmeytensä takia ne ihanat lapsuusmuistot mieleen. Ja vaikka tähän reseptiin kuuluukin kuorrutus, niin on se hyvää ilmankin, jos et niistä satu välittämään. Molemmat yhdessä tekee siitä kuitenkin todellisen kahvihetkien nautinnon! Salaisuus piilee taikinan mausteisuudessa ja banaanirunsaudessa sekä kuorrutuksen raikkaudessa.

Niin, ja sittemmin olen kyllä oppinut pitämään myös viinimarjoista - äiti siis tiesi mitä teki :)


AINEKSET
150 g    voita
2,5 dl    sokeria
2           munaa
4 dl       vehnäjauhoja
1 tl        soodaa
2 tl        leivinjauhetta
1 tl        suolaa
2 tl        neilikkaa
2-3 tl    inkivääriä
3 tl        kanelia
4           banaania (pilkullisia eli kypsiä)

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vatkaa koko ajan voimallisesti.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Muussaa banaanit. Sekoita voi-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja banaanimössöä. Paista voidellussa ja korppujauhotetussa kakkuvuuassa n. 50 minuuttia / 175 astetta.


KUORRUTUS
Sekoita keskenään: 30 g voita, 1,5 dl tomusokeria, 2 tl vaniljasokeria ja 150 g appelsiinituorejuustoa (kevyttuorejuustostakin on tullut hyvää). Levitä osittain jäähtyneen kakun päälle. (Itse teen sen kun kakku on vielä hieman lämmin, jotta kuorrute imeytyy pintaan - ja sitten hetkeksi jääkaappiin hyytymään.)


PARI VINKKIÄ
Jos tarjoat kakkua jälkiruokana kahvin kera, voit jättää levittämättä kuorruteen kakulle ja pursottaa sitä sen sijaan kakkuviipaleen päälle.
Jos olet suklaan ystävä, voit ripotella taikinaan suklaamurusia ja vuolla vielä lastuja kuorrutetun kakun päälle. Oma salainen aseeni on inkiväärisuklaa, joka sopii taikinaan kuin nenä päähän.
Ja lopuksi. Vahvemmanmakuisen kuorrutteen saat, jos sekoitat 1 rkl appelsiinimehua ja yhden appelsiinin raastetun kuoren maustamattomaan tuorejuustoon muiden aineiden lisäksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti