perjantai 23. elokuuta 2013

Mustikkapiirakka "americana" ja Äiteen vaniljakastike





Marjatäyte oli jo niin hyvää että piti ryhtyä varotoimenpiteisiin, kun jätin sen muhimaan keittiön pöydälle ;)

Tämä piirakka eroaa "suomalaisesta" siinä, että marjoja käytetään todella runsaasti, eikä täyte ole hirveän makea vaan raikas. Sen sijaan taikina antaa oman, makeahkon, jopa keksimäisen lisänsä piirakan makuun. Tämä mustikkainen elämys syntyy seuraavasti:


TAIKINA
6 dl     vehnäjauhoja
1/2 dl  maissijauhoja 
3 rkl    sokeria
3 tl      vaniljasokeria
1/2 tl   suolaa
200 g  voita
5 rkl    kylmää vettä 

Sekoita jauhot, sokeri ja suola yleiskoneessa. Paloittele siihen huoneenlämpöinen voi ja sekoita kunnes se muuttuu karheaksi seokseksi. Lisää seuraavaksi kylmä vesi ja anna koneen pyörittää taikinaa kunnes siitä tulee kiinteä. Lisää vielä tippa vettä, jos taikina vaikuttaa liian kuivalta. Jaa taikina kahtia, pyörittele puoliskot palloiksi, kääri tuorekelmuun ja laita ne jääkaappiin noin tunniksi. Valmista sillä aikaa täyte.


TÄYTE
15 dl     mustikoita
2 1/4 dl vaahterasiirappia
vajaa dl maissitärkkelystä
1           sitruuna, kuori raastettuna + mehu
1/4 tl     muskottipähkinää
2 tl        kanelia
1/4 tl     suolaa
40 g      voita

Lisäksi piirakan päälle:
2 rkl      maitoa
1 rkl      tummaa raakasokeria (esim. Muscovado)

Laita puolet mustikoista ja vaahterasiirapista kattilaan ja kuumenna seosta kunnes sen tilavuus on pienentynyt puolella, eli n 20 minuuttia. Kaada seos kulhoon ja lisää sekaan loput mustikoista ja siirapista, sekä tärkkelys, sitruunan kuori ja mehu, muskottipähkinä, suola ja kaneli. Sotke ainekset hyvin keskenään ja jätä "muhimaan" huoneenlämpöön n. tunniksi. Siivilöi kevyesti seokseen kerääntynyt ylimääräinen neste pois (jonka laitat tietenkin talteen, sillä se on hirrrveän hyvää;)). Jos seos on oloutunut niin, ettei siinä näytä olevan runsaasti "mehua", voi siivilöintivaiheen unohtaa.

Pistä uuni lämpiämään 220 asteeseen ja kaulitse sillä aikaa toinen taikinapallo n. 33-34 senttiseksi pyöreäksi levyksi.




Päällystä voideltu n. 32 senttinen vuoka sillä. Täytä vuoka mustikkatäytteellä ja ripottele täytteen päälle pieniä voinokareita.




(Minulla jäi alimmainen levy sentin liian pieneksi, mikä tarkoittaa sitä että kannen sulkeminen vain on työläämpää).
Kaulitse toinen taikinapallo noin sentin pienemmäksi kansilevyksi ja aseta se vuuan päälle. Nipistele reunat toisiinsa kiinni. Pistele veitsenkärjellä kanteen pieniä viiltoja, jotta ilma pääsee pakenemaan uunissa kannen alta. Pensselöi pinta maidolla ja ripottele päälle muskovadosokeria. Laita piirakka uunin alaosaan n. 25 minuutiksi, (muttei kuitenkaan alimmalle tasolle), minkä jälkeen kannattaa kurkata ja tarkistaa, etteivät piirakan reunat ala tummua liian nopeasti. Suojaa ne siinä tapuksessa foliolla. Anna sitten piirakan paistua vielä n. 35 minuuttia tai kunnes koko kansi on muuttunut kullanruskeaksi. Myös vuuan alusta on hyvä suojata ennen paiston alkua sillä kuuma täyte pursuaa helposti ulos. Sitä voit halutessasi lusikoida kannen päälle antamaan väriä.

Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua, jotta täyte tiivistyy.




Tarjoa vastavalmistetun, lämpimän vaniljakastikkeen kera.


ÄITEEN VANILJAKASTIKE

4 dl     kermaa
1 dl     maitoa
1         vaniljatanko (halkaistuna ja siemenet mukaan kastikkeeseen)
4         kananmunan keltuaista
1/2 dl  sokeria
1 rkl    vaniljasokeria
1 tl      kardemummaa 

Vatkaa keltuaiset vaahdoksi. Anna vaniljatangolla ja siemenillä maustetun kermamaidon kuumentua vatkaamisen aikana, mutta varo kiehuttamasta. Mittaa keltuaisvaahto ja muut ainekset kattilaan ja jatka vatkaamista kunnes seos tiivistyy ja tasoittuu. (Varo edelleenkin kuumentamasta liikaa, ettei munat kokkeloidu!) Poimi vaniljatangon puolikkaat pois. Valuta kastiketta piirakkapalan päälle niin kauan kun se on vielä lämmintä. Toki kastike on hyvää myös kylmänä :)

Ja sehän on sanomattakin selvää, että kaiken tämän ihanuuden lisäksi voi vielä laittaa lautaselle vaikka pallon vanhan ajan vaniljajäätelöä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti