maanantai 5. elokuuta 2013

Sähäkämpi Sweet & Sour




Thaimaassa matkaillessani eräs paikallinen rouva tarjosi minulle sweet&sour -kastiketta, joka oli taivaallisen hyvää. Mutta, mutta... siellä oli klönttejä... ja siinä oli potkua kuin orivarsassa! Olin tottunut kauppojen makeisiin versioihin ja tämä kastike oli minulle varsinainen silmienavaaja. Meillä kahdella oli aikamoinen kielimuuri välissämme, kun yritin tiedustella mitä kaikkea kastikkeessa oli, mutta onneksi rouva otti ja talutti minut keittiöönsä ja siitähän se sitten lähti ratkeamaan. Ja se mitä lopulta sain selville käsillä huitomisen ja aineksien haistelun seurauksena oli, että kastikkeen perustana oli ns. sileä sweet&sour -kastike, johon on laitettu lisäksi chiliä ja valkosipulia. Tältä pohjalta lähdin kehittelemään kastiketta, joka edes suurinpiirtein vastaisi maultaan sitä mitä hän oli minulle tarjoillut. Moni kyseisistä ainesosista on täytynyt "löytää" itse, sillä ihan kaikki ei siellä hänen pienessä, mutta hauskannäköisessä kyökissään selvinnyt. Niin syntyi lopulta tämä kauppojen eri versioita paljon paksumpi, tummempi ja topakampi kastike. Ja ilokseni voin sanoa, että tämän reseptin mukaan siitä tulee melkein samanlainen Sweet & Sour - se sähäkämpi.


AINEKSET
1,5      ananaspurkillisen mehu (227
           grammanen purkki ja omassa
           liemessä)
1 prk  tomattisosetta (70 g)
0,5 dl  riisiviinietikkaa
0,5 dl  fariinisokeria
1 rkl    soijakastiketta
1 tl      kalakastiketta
3         valkosipulinkynttä (hyvin pieneksi 
            silputtuna)
3         chiliä (1 punainen, 1 vihreä ja 1 
           oranssi; poista siemenet ja pilko 
           mahd. pieneksi)
0,5 tl   sinappijauhetta (tai himpun verran 
            enemmän)
1 rkl    raastettua inkivääriä
1,5 rkl maissitärkkelystä (sekoita pariin 
            ruokalusikalliseen ananasmehua)

Laita kaikki ainekset (paitsi maissitärkkelys) kattilaan ja sekoita. Lisää lopuksi mehutilkka tärkkelyksineen ja anna muhia keskilämmöllä kunnes seos tukevoituu.
Luettelon oranssi chilipalko on sama kuin vihreä. Meidän kaupassa molemmat myydään vihreinä (vahvuusaste sama), mutta väriero on aikamoinen, mikä tuo soossiin mukavaa värikirjoa.


VINKKI
Lapsille voi tehdä miedomman version jättämällä chilit kokonaan pois ja korvaamalla tomaattisoseen ketsupilla. Raastettua inkivääriäkin kannattaa ehkä laittaa hieman vähemmän. Maukas on myös tämä miedompi Sweet & Sour - ja erityisesti lasten mieleen. (Makaroonilaatikkoreseptin kuvassa lautasella näkyy "lasten" versio. Tässä alhaalla se tummempi ja sähäkämpi).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti