sunnuntai 4. elokuuta 2013

Mamman makaronilaatikko


Jos et pidä makaronilaatikosta siksi että se on usein mautonta, pehmeää mössöä, jonka valmistuksessa siat ja naudat ja jopa makaronitkin on "tapettu" moneen kertaan uudelleen, niin kokeilepa miltä tämä maistuisi. Kyllästyin itsekin jo nuorena kyseiseen ruokaan (koulussa), jossa makaronit olivat lähempänä "el dantea" ja hänen "kiirastultaan" kuin mitään mikä olisi edes kaukaisesti viitannut ihmisruokaan.
Selkeästä mausteisuudestaan huolimatta lapset (omat ja naapurien) ovat poikkeuksetta pitäneet tästä, ja mikä parasta, aikuiset (omat ja naapurien) ovat löytäneet tämän "klassikon" uudelleen ja nauttineet sen rapsakkaammasta olemuksesta.


AINEKSET
1                    sipuli
5-6                valkosipulinkynttä
300 g            makaronia (tai kuviopastaa)
900-1000 g jauhelihaa (nautasika)
1                   sitruunan mehu
5 dl               täysmaitoa
2                    kananmunaa
                      tabascoa
                      mustapippuria
                      cayennepippuria
                      suolaa
150 g            punaleima emmental
                      juustoraastetta

Laita uuni 250 asteeseen ja makaronivesi lämpiämään. Silppua sillä aikaa sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki öljyssä ja laita sivuun odottamaan. Pistä makaronit öljyllä maustettuun, lähes kiehuvaan veteen, mutta vain puoleksi ajaksi normaalista, noin 3-4 minuutiksi. Paista jauheliha hyvin kuumalla pannulla ja kaada välillä siitä valuva rasva pois, jotta siitä tulisi rapeaa ja maukasta. Mausta jauheliha: n. 15 tippaa tabascoa, reilusti mustapippuria ja reipas ripaus suolaa. Kaada makaronien vesi pois ja pistä ne voideltuun vuokaan odottamaan siksi aikaa kun sekoitat kuullotetut sipulit lihan joukkoon. Purista lopuksi lihaseokseen sitruunan mehu ja hämmentele ainekset vielä hyvin niin että maut imeytyvät. Kaada seos makaronien päälle ja sekoita kaikki hyvin keskenään.


LIEMI
Vatkaa munat haarukalla maidon joukkoon ja mausta vielä n. 10 tipalla tabascoa sekä hyppysellisellä mustapippuria ja suolaa. Ja vielä se salainen ase: pieni hyppysellinen cayennepippuria. Maustaminen kannattaa tehdä kahdessa erässä, sillä näin suuri laatikkoruoka tarvitsee suht reilua ranneliikettä mausteiden kanssa (poislukien cayenne), muutoin maku jää pliisuksi. Tällä tavoin ne jakaantuvat hyvin ja laatikkosta tulee sopivasti hottia. Kaada lopuksi liemi vuokaan ja tarkista ettei päälle jää "pippuriklönttejä".
Pistä vuoka uuniin keskitasolle 15 minuutiksi ja sen jälkeen ripottele vielä juustoraaste päällimmäiseksi. Pienennä uunin lämpötila 225 asteeseen ja anna laatikon kypsyä kunnes raaste on muuttunut kullanruskeaksi.

Tässä laatikossa on vain yksi huono puoli: pakko hakea vielä illalla sitä ihanaa kuorta ilta/yöpalaksi. No, onneksi paljastuu vasta seuraavana päivänä, että "joku" on käynyt siellä törsimässä ja jättänyt kuoreen omituisia reikiä. Muuten, siitä puheen ollen, tämä ruoka maistuu hyvältä vielä seuraavanakin päivänä - jos sitä jostain kumman syystä on vielä jäljellä.
Ja kuten kuvasta näkyy, makaronilaatikkoperinne rikotaan meillä vielä hapanimeläkastikkeella, josta laitan reseptin seuraavaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti