tiistai 13. elokuuta 2013

Limevoi, avokadosalsa ja majoneesi





Rakastan mausteseoksia ja -kastikkeita, sillä ne tuovat ruokaan oman topakan lisänsä ja niissä on se hyvä puoli, että jokainen ruokailija saa nauttia niistä juuri omien mieltymystensä mukaan. Näitä kolmea mausteseosta / voita / kastiketta käytin "Meksikolaisittain viritetyt hampurilaiset" -aterialla, jonka päivitin äskettäin, mutta tulee niitä käytettyä muuallakin silloin kun makumieltymykset osuvat kohdalleen.


MAJONEESI (pienellä tvistillä)
2            keltuaista
              suolaa (oman maun mukaan)
huiskaus valkopippuria
1 tl         dijon-sinappia
1 rkl       sitruunanmehua
1 rkl       valkoviinietikkaa
n. 4 dl    öljyä (josta puolet oliivi ja
              puolet rypsiöljyä)
1 rkl       sitruunamelissaa
1 rkl       korianteria

Sekoita keltuaiset ja mausteet hyvin keskenään joko käsin vatkaamalla tai kierrevatkaimella. Sotke öljyt ensin keskenään ja lisää sitä aluksi tipoittain tehokkaasti sekoittaen ja sitten ohuena nauhana. Sekoita koko ajan tasaisesti ilman taukoa. Lisää mausteita tarvittaessa. Esimerkiksi sopivan suolan ja pippurin määrän selvittäminen ei onnistu kuin maistamalla, jotkut tykkää mausteisemmasta, jotkut miedommasta. Lisää lopuksi majoneesiin hienonnettu korianteri ja sitruunamelissa.

Käytän tätä chipotle-majoneesin (resepti tästä) pohjaksi, mikä puolestaan on erinomainen meksikolaisen ruuan ryydittäjä - esim. juuri niihin hampurilaisiin.


LIME-MAUSTEVOI
1 tl         chilikastiketta (esim. "Sähäkämpi
              Sweet&Sour", tai joku kaupan
              kastike, mielellään sieltä
              hotimmasta päästä).
1            limen raastettu kuori
              suolaa
              mustapippuria
1 tl         tequilaa
n. 130 g voita (huoneenlämpöistä)

Sekoita mausteet voihin mahdollisimman tasaisesti. Jäähdytä jääkaapissa kunnes jähmettynyt kovaksi. Upeanmakuista grillatulla maissintähkällä!


VINKKI
Levitä aamiaisella rukiisen paahtoleivän päälle limevoita ja sen päälle vielä appelsiini-sitruuna-inkiväärimarmeladia (kaupastakin saa kohtalaista, mutta tietenkin siitä tulee vielä resepti perästäpäin;)) Vie kielen mennessään!


AVOKADOSALSA
2     avokadoa silputtuna tai muussattuna
2 dl hapankermaa (creme fraiche)
3 tl  dijonsinappia
2-3 tl  valkoviinietikkaa
1/2 limen mehu
       suolaa
       pippuria

Sekoita hyvin kerma, sinappi ja etikka, ja lisää joukkoon avokadomössö. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tämä yksinkertainen dippi sopii erinomaisesti maissilastuille, mutta ei ole ollenkaan hassumpaa myöskään perunalastujen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti