perjantai 13. syyskuuta 2013

Avokado-appelsiini suklaamousse + kylkiäiskonvehdit




Että mitä?  lienee ensimmäinen ajatuksesi. Ja heti perään herää kysymys, että miksi ihmeessä  laittaisit avokadoa suklaaseen? No, siihen on ainakin kolme hyvää syytä. Ensiksikin, moussesta ei tule äklömakeaa (kuulun niihin, joille yltiöpäinen makeilu ei sovi), ja toiseksi avokado on terveellistä, ja kolmanneksi... kokonaisuutena maku vaan on mainio. Niin, ja neljänneksi, moussea tulee määrällisesti enemmän samasta suklaamäärästä ;) Mutta vaikka kuinka todistelisin et kuitenkaan usko, niin että sinun ei auta kuin testata se itse!


AINEKSET

200 g  appelsiinikrokanttisuklaata
100 g   tummaa suklaata (vähintään 50 prosenttista)
2          syöntikypsää avokadoa
4 rkl    kaakaojauhetta (jos ei orgaanista, niin vanHouten tms.)
1           chilipalko (tai puolikas habanero, tai vähemmän, eikä silloin lisämausteita!)
(1/2 tl  cayennepippuria)
1/2       appelsiinin raastettu kuori
3 rkl     öljyä
1 dl      maitoa
2 dl      kermaa
1           vaniljatanko
2 rkl     hunajaa
2           kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina)
         
Koristeluun
kristallisuolaa
raastettua appelsiininkuorta

Pilko chili pieneksi (siemenet pois) ja freesaa öljyssä (n. 2 rkl) 5-10 minuuttia.
Freesaa (n. 1 rkl öljyä) samalla appelsiinin kuori toisessa kattilassa - muutama minuutti riittää.
Kuumenna maito ja laita sekaan halkaistu vaniljatanko ja siitä erotetut siemenet. Anna muhia 5-10 minuuttia, älä kiehuta.
Sulata sillä aikaa suklaa vesihauteessa. Kaada suklaan sekaan chiliöljy. (Ja jos olet kova chilin ystävä myös palaset;) Jos chili on hyvin mietoa lisää cayennepippuri. Jos taas haluat moussea jossa ei ole sattumia, mutta selvä tulinen tujaus, jätä palaset pois ja laita cayenneä 2/3 tl.
Sekoita seuraavaksi suklaaseen appelsiinikuoriraaste öljyineen.
Ja lopuksi munankeltuaiset jo joinkinverran jäähtyneeseen seokseen, jotta ne eivät kokkaroidu.
Heitä avokadosisukset blenderiin ja vielä suklaa, vaniljamaito (ilman tankoa), kaakaojauhe sekä hunaja (jonka voi myös jättää pois, jos et pidä kovin makeasta). Hurauta seos tasaiseksi.

Huom! terveellisiä konvehteja saat, kun laitat seosta tässä vaiheessa jääpalakuppeihin ja yöksi jääkaappiin. Koristele ripauksella suolaa ja appelsiininkuorta. Pari palaa kahvin kanssa tuhdin aterian päälle maistuu silloin kun ei jaksa isompaa jälkkäriä.

Jatka moussen valmistusta. Vatkaa kerma vaahdoksi, kuten myös valkuaiset. Kääntele valkuaisvaahto seokseen ja lopuksi vielä kermavaahto. Jäähdytä jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mutta mielellään yön yli.
Koristele annokset hippusella suolaa sekä raastetulla appelsiininkuorella.  

Reseptissäni käytetään vaniljatankoa, vaikka melkein mieluummin käytän puhdasta vaniljajauhetta (bourbonmakuisena) silloin kun sitä löytyy kaapista. Vanilja-aromit jättäisin kauppojen hyllyille siitäkin huolimatta, että niihin on maailmalla tullut kummallinen innostus jopa kotikeittiöissä. Nyt on nimittäin niin että mansikan, vaniljan ja vadelman makujen "luontaiset tai luontaisen kaltaiset aromivahventeet" ovat aivan hanurista, kirjaimellisesti. Useimmissa tapauksissa niihin käytetään majavan anaalirauhasten tuotoksia, joilla kyseiset eläimet merkitsevät reviirinsä. Vegaaneille, ja tietenkin myös meille muille tämä on yllättävä, mutta hyödyllinen tieto. Ja miksi ihmeessä meidän pitäisi lisätä lisäaineita jo valmiiksi lisäaineilla rasitettuun ravintoomme - kun on olemassa niinkin hieno kasvi kuin vanilja? Olkoon vaikka kuinka "luontaista" tuo majavan tuotos, niin syön kyllä mieluummin mousseni ilman sitä, kiitos vain.

Tähän loppuun pälkähti vielä mieleeni, etten ole kovinkaan hyvin suunnitellut tätä päivitystä: aloittaa nyt herkullisella jälkkärillä ja päätyä lopulta majavan... no sinne. Niin että mitä tästä kaikesta jääkään mieleesi: avokado ja anaalirauhaset! Siksi pyydänkin, unohda tämä loppuosa ja maista ihmeessä avokado-appelsiini suklaamoussea, kunnon vaniljalla höystettynä, se on hyvää! Ja tässä todiste. Olin varannut kuvaussessiotani varten kaksi jälkkäriannosta. Sillä aikaa kun kuvasin toista, kävi toiselle näin :)






2 kommenttia:

  1. Ihana jälkkäri - ja ihana postaus!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Satu! Se on niin hyvää, vaikkei tosta avokadosta luulisi olevan suklaalle kaveriksi :)

    VastaaPoista