sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Kuuma inkiväärijuoma




Mörrimöykky se sateessa istuu...

Syksy saapuu ja sen myötä kylmät sateet ja flunssapöpöt. Niitä vastaan kannattaa varustautua jo etukäteen, nimittäin inkiväärillä. Se auttaa tunnetusti joka kolotukseen, kremppaan, luuvaloon ja luulotautiin. Itse tykkään inkiväärin mausta missä ja milloin vain, mutta pelkkään inkivääriveteen kyllästyy silti ennen pitkää. Siksi yhdistänkin sen mielellään rooibosiin, joka tuo maun lisäksi juomaan vielä oman pataljoonansa pikkusotilaita, eli niitä tärkeitä antioksidantteja.

Teekannulliseen tarvitaan n. 4 sentin pala inkivääriä, joka kuoritaan ja viipaloidaan. Viipaleet kannatta vielä murskata kevyesti, jotta makua irtoaa paremmin. (Jos et vierasta vahvaa inkiväärin makua, voit myös raastaa palan ja siivilöidä ne pois vasta teelehtien kanssa.)

Mitä kuorimiseen tulee, koin pari vuotta sitten oikein ahaa-elämyksen, kun sain jostain tietää että inkivääri kannattaa kuoria lusikan kärjellä! No höh, ja minä kun olen ikäni kuorinut sen veitsellä ja harmitellut aina kuinka paljon inkivääriä menee hukkaan kuoren mukana. Kun sitten otin lusikan kauniiseen käteen ja kokeilin, niin olipa yllätys kuinka helposti kuori irtosi, kaikista nystyröistä ja möhkylöistä huolimatta. Yksinkertainen on usein kaunista! Enkä tarkoita nyt kokkia ;)

Laita seuraavaksi inkiväärin palaset lähes kiehuvaan veteen muhimaan 5-10 minuutiksi. Poista ne ennen kuin lisäät kattilaan yhden appelsiinin mehun.

Mittaa teekannuun haluamasi määrä appelsiinilla tai veriappelsiinilla maustettua rooibos "teetä" ja kaada inkivääri-appelsiinivesi sekaan hautumaan. Odota muutama minuutti, siivilöi ja mausta hunajalla. Ja ei kun pöpöjä päin!

5 kommenttia:

  1. Inkivääritee on ihanaa, sitä tulee keiteltyä kattilallinen josta tarvittaessa aina lämmittelee kupillisen.. Tuo rooibos olisikin hyvä lisä, olen vain jossain teessä sitä maistanut ja tykästyin!
    Saako ihan esim vaikka Prismasta?

    Kiitti lusikkavinkistäkin!

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä vaan :) Itseäni huvitti kun kokeilin lusikkajuttua ensimmäisen kerran: näin helpostiko se kuori lähteekin???
    Ostan rooibosin useimmiten K-kaupasta, mutta luulenpa että noita Forsman Tean 60 gramman pusseja löytyy muualtakin. Minulle maistuu parhaiten Rooibos Aavikkokerma ja ehdoton ykkönen on se Veriappelsiinin makuinen. Täällä "maalla" kun ei ole teemyymälöitä niin tyydyn näihin, vaikka joskus täytyy kyllä kokeilla jonkun erikoismyymälän makuja :)

    VastaaPoista
  3. Vähän mainokselta vaikuttaa toi äskeinen kommentti, mutta vain siksi ettei täällä meidän pikkukaupassa ole hirveästi vaihtoehtoja ;) Jossain isossa Prismassa tai Citymarketissa saattaisi kyllä olla valikoimaakin mistä valita. Käytän tohon juomaan mieluummin punapensasteenlehtiä kuin niitä liotettavia pikkupusseja, niiden maku ei oikein pärjää inkiväärille ;)

    VastaaPoista
  4. Täytyypä itsekkin joskus kokeilla, kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan kiva juoma myös illalla nautittavaksi, sillä rooibosissa ei ole käsittäkseni lainkaan kofeiinia eikä tiamiinia. Mutta kivennäisaineita sitäkin enemmän ( kuten kaliumia, rautaa, fluoria, magnesiumia...) Ja antioksidanttien lisäksi vielä flavonoideja ja paljon muuta. Niin ja sinkkiäkin siitä löytyy. Eikä toi inkivääri ole minua ainakaan "kukuttanut" yömyöhään ;)mikä on hyvä, sillä juon mielelläni tuota nimenomaan illalla. Ja inkiväärikin on tutkitusti hirrrmu terveellistä, niin että kai sitä voisi vaikka "terveysjuomaksi" kutsua. Eikä ole pahaa, ei ;)

      Poista