keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Kuskus & simsim




Arman Alizad sanoi ohjelmassaan eräästä aasialaisesta perheestä: "Näillä ihmisillä ei ole mitään, ja ne jakaa sen mun kanssa." Minulle kävi kerran hieman samalla tavalla. Mombasalaiselta yksinäiseltä rannalta löytyi siirtomaatyylinen, pieni autioitunut hotelli ja sinne tietenkin suuntasimme uteliaina askeleemme silloisen mieheni kanssa. Hätkähdimme kun musta mies ilmestyi eteemme kuin tyhjästä. Hän kuitenkin hymyili niin että hampaat välkkyivät, esittäytyi Omariksi, ja sanoi että hän on juuri valmistamassa lounasta tuolla katoksen alla. Sitten hän kysyi haluaisimmeko liittyä seuraan. Istuutuessani jo parhaat päivänsä nähneelle muovituolille pistin merkille, kuinka kuluneet miehen "virkavaatteet" olivat ja kuinka vaatimattomilta hänen pieni, kuhmuinen alumiinipannunsa ja muut keittiövälineet näyttivät. Ruokaa, jota hän kutsui nimellä "Kuskus ja simsim" ei ollut paljoa, mutta sen tämä köyhä autiohotellin vartija ystävällisesti jakoi meidän kanssamme. Luulin ensin miehen viittomisen perusteella, että "simsim" merkitsee kalaa, varsinkin kun sitä oli aterialla kuskusin lisäksi, mutta myöhemmin minulle selvisi, että se tarkoittaakin seesaminsiementä swahiliksi - ja on paikallisille melkein jokapäiväinen ravinteiden lähde. Kalat olivat hänen omista verkoistaan ja kuskus vähäeleistä, mutta maukasta. Ja voit uskoa, että tuo vinoilta peltilautasilta nautittu ateria aivan rannan tuntumassa jäi lähtemättömästi mieleen!

Mutta nyt en voinut tarjota perheelleni ruokailumiljööksi sitä upeaa luontoa ja hylättyä siirtomaatyylistä hotellia, jonka pylväissä kiemurteli liaaneja, joten ruokaan piti saada hyvä maku. Lopputulos: appelsiinilla, limellä ja sitruunalla marinoitua, paistettua lohta basilika-kirsikkatomaatti kuskusin kera. Maisema puuttui, mutta makua ei.


SITRUSLOHI

n. 700 g lohta (annosfileinä, ruodot poistettuna)
1            appelsiinin raastettu kuori
1            sitruunan mehu + raastettu kuori
1/2         limen raastettu kuori
2-3 dl    oliiviöljyä
              suolaa
              mustapippuria
              sitruunapippuria


Hiero sitrusten kuoriraasteet lohipaloihin ja laita ne pussiin. Valmista marinadi öljystä, sitruunan mehusta, suolasta ja pippureista ja kaada se kalapalojen päälle. Sulje pussi huolellisesti ja jätä marinoitumaan vähintään puoleksi tunniksi.


BASILIKA-TOMAATTIKUSKUS 

1/2     rasiallista kirsikkatomaatteja
150 g kuskusia
1        pieni fenkoli
1        sipuli
n. 5   basilikan vartta
1        chili
1        sitruuna / lime
          oliiviöljyä
1 1/2  ruokalusikallista rakuunaa
9        kokonaista viherpippuria (no joo, ei haittaa jos se kymmeneskin livahti sinne;))
1 rkl   seesaminsiemeniä (paahdettuna)      
          suolaa
          mustapippuria
          luonnonjugurttia

Silppua fenkoli, sipuli sekä chili ja freesaa niitä öljyssä. Poista basilikanvarsista lehdet, ja silppua varret ja lehdet erikseen. Lisää varsisilppu pannulle ja freesaa seosta kunnes kasvikset hieman pehmenevät, n. 5 minuuttia. Pidä sitä sen jälkeen pienellä lämmöllä.

Murskaa sillä välin huhmareessa rakuuna ja viherpippurit sekä paahda seesaminsiemenet.

Mittaa kuskus kulhoon ja kaada sekaan n. 1 1/2 desiä kuumaa vettä. Sekoita hyvin haarukalla, jotta siitä tulisi irtonaista.

Lisää kasvisten joukkoon rakuuna-pippuriseos, seesaminsiemenet ja paloitellut tomaatit, sekä kuskus. Ja lopuksi jälleen n. 1 1/2 desiä kuumaa vettä. Jätä muhimaan miedolle lämmölle, ensin ilman kantta ja sitten kannen alle siksi aikaa kun kalat ovat uunissa.

Ota lohipalat marinadista ja pyyhkäise ne kuivaksi. Paista pannulla öljyssä nahkapuoli alaspäin kunnes nahasta tulee kauniin ruskea, käännä ja paista vielä minuutti pari. Laita lopuksi uuniin, 125 asteeseen 5-10 minuutiksi.

Asetellessasi ruokia lautaselle muista lisätä pikkuisen oliiviöljyä, pippuria ja basilikasilppua. Lisäksi voit laittaa reunalle hieman luonnonjugurttia - tai sitten pöydälle erilliseen kulhoon, jolloin jokainen voi ottaa sitä kaveriksi haluamansa määrän. Ja "koristeeksi" pari lime- tai sitruunaviipaletta.  
 




(Hmm, kalapalan koosta päätellen jollakin oli kokatessa nälkä;)


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Vieläkin naurattaa toi kalafileen koko! Mulla vaan oli niin hirvee nälkä, ettei ehtiny paljon muuta ajattelemaan. Fisu ku valas, eikä kuvakaan kummonen, mutta maistui kyllä :)

      Poista